Despre mine

Iulian Negoiță

M-am născut la data de 9 august 1948. Mi-am dedicat întreaga viață Bisericii. Am slujit la Biserica Parohiei Beceni, pe care am refăcut-o după cutremurul din 1977. Am slujit apoi la Biserica Sfinții Constantin și Elena din Parohia Gârlași, din Municipiul Buzău. În anul 1990 am început activitatea de construire a Bisericii Sfântul Apostol Andrei din Municipiul Buzău. Am construit Biserica, am înființat Cimitirul Sfântul Apostol Andrei, am ridicat Centrul Social și Capela din Cimitirul Sfântul Apostol Andrei, construcție finalizată ulterior pensionării mele.

Am lucrat la Episcopia și apoi Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, ocupând pe rând poziții în cadrul Serviciului Personal, apoi postul de Secretar Eparhial și pe cel de Consilier Economic. Am fost colaborator în tot acest timp al Preasfințitului Antim Angelescu, al Preasfințitului Antonie Plămădeală, care m-a promovat pe postul de Secretar Eparhial,  Înaltpreasfințitului Epifanie care m-a promovat Consilier Economic și al Înalpresfințintului Ciprian, în timpul căruia am demisionat și m-am retras la Parohie, din 2013.

Din 2013 am activat încă trei ani în cadrul unei firme private, ocupând poziția de director. Mi-a plăcut ceea ce am făcut, pentru că am coordonat o activitate editorială.

Actualmente sunt pensionar, sunt bunic și sunt pasionat de apicultură. Am doi copii. Iulius Paul și Filimona Georgiana, care alături de partenerii lor de viață, Mirela și George, mi-au oferit bucuria de a avea nepoți pe Matei și Andrei, Anais și Maris.

Țin încă un jurnal care se întinde pe mai bine de 40 de ani de carieră, pe care sper să-l public cândva, total sau parțial. Pe lângă acest inventar de fapte, cred că mi-am marcat cumva vremea, atât până în anul 1990, când m-am ocupat printre altele cu activitatea culturală la Episcopia Buzăului, care cuprindea pe atunci județele Buzău, Vrancea și Brăila. Am colaborat în calitate de coordonat al revistei Îndrumător Bisericesc și al Editurii Episcopiei Buzăului  și am realizat inclusiv tehnoredactare pentru autori de valoare: PS Epifanie, Pr. Gabriel Cocora, Pr. Ștefan Slevoacă, Pr. Antohie Radu, etc.

Activitatea de Consilier Economic mi-a adus alte provocări. După 1990 a început construcția în forță de locașuri de cult. Mă pot mândri cu o contribuție importantă la ridicarea actualei Catedrale Arhiepiscopale, ridicată în timp record și devenită biserica de unde a fost întronizat primul arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, după ce istorica Episcopie a Buzăului, ca urmare a unei solide argumentări istorico-canomice, a devenit Arhiepiscopie.

Am avut, de asemenea, onoarea să participa la organizarea unui număr important de evenimente devenite istorice, la primirea a numeroase delegații din țară și din străinătate și să face parte din numeroase delegații care au reprezentat Biserica Ortodoxă în țară și peste hotare.

Iulius Paul Negoiță

Date personale:

Mă numesc  Iulius-Paul Negoiţă și sunt fiul al preotului Iulian Negoiţă şi al Anicăi, de profesie economistă.

M-am născut în comuna Vintilă-Vodă, la data de 19 iunie 1975 și sunt căsătorit cu Mirela, din anul 1997. Avem doi copii, Matei  și Andrei.

La ceremonia Nunții de argint
La ceremonia Nunții de argint

Referințe studii:

Am absolvit Seminarul Teologic „Kesarie Episcopul” din Buzău și sunt licențiat al Facultăților de Teologie ( Patriarhul Iusitian) și Farmacie (Carol Davila)

Am urmat şi cursuri de formare în  Islanda, Cipru, Marea Britanie, Letonia  și  Germania.

Am obținut, în 2002, titlul de doctor în Teologie la Universitatea  București.

Vorbesc Engleză, Franceză, Spaniolă și am cunoștințe medii de Italiană și Rusă. La nivel de citit și tradus mă descurc și în Germană și Greacă.

Activitate profesională:

Domeniul ecleziastic:

Sunt preot din anul 1997.  Întâi am fost  la Parohia Gherăseni și din 2002 sunt preot la Parohia Sfântul Apostol Andrei din Cartierul Micro 14 – Buzău. Am primit toate gradele onorifice până la cel de iconom stavrofor, iar în perioada 2010-2014 am fost judecător la Consistoriului Mitropolitan.

La Biserica Sfântul Apostol Andrei din Buzău

Conform celor relatate în lucrarea 500 de personalități buzoiene. Cea mai importantă realizare pentru cariera de preot este considerată a fi contribuția la construirea ansamblul bisericesc din Cartierul Micro XIV, în centrul căruia se află Biserica „Sfântul Apostol Andrei”.

Domeniul didactic:

Am fost cadru didactic la Seminarul Teologic, Liceul de Artă și Colegiul Economic Buzău.

În fața Paraclisului Seminarului Teologic Buzău

Am funcționat la Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Am fost în echipa de conducere și în corpul de inspector. Am fost purtător de cuvânt al instituției, pe toată perioada activității, adică timp de 8 ani.

Din 2010, am fost director la  Palatului Copiilor Buzău, Școala Postliceale Sanitare Buzău și Colegiul Nicolae Paulescu din Râmnicu Sărat.

Domeniul  farmaceutic:

Ca farmacist, activez, încă de la înființare, în cadrul lanțului independent de farmacii „Iris Pharm”.

Dezbatere despre criza de medicamente

Activitate filantropice :

Am acordat burse de studiu pentru elevi care au urmat cursuri universitare și postliceale în domeniul medical, premii literare și artistice în cadrul concursurilor de profil și am susținut ameliorarea situației materiale a unor familii sărace. De asemenea, am susținut financiar apariția cărților de debut ale unor autori tineri și lucrări ale unor scriitori consacrați. Am susținut financiar și apariția unor lucrări bilingve pentru comunitatea rromă.

Printre oameni

 

Activitate civică :

Am candidat în două rânduri la Consiliul Local Buzău și am obținut două mandate de consilier independent (2008-2012; 2012-2016). Am fost președintele Comisiei de Cultură, Culte, Minorități, Sport, Sănătate şi Asistență Socială.

În campania electorală din 2012

Din poziția de independent, în anul 2012 am candidat pentru funcția de primar al Municipiului Buzău, clasându-se al doilea, după candidatul USL, obținând un procent de 30,5% din voturi, respectiv 17.404 voturi.

Activitate publicistică:

Sunt editor la Editura Omega, calitate în care am editat și tipărit la tipografia proprie un număr peste 500 de lucrări.

Ca jurnalist am fost membru în comitetul de redacție, editorialist sau publicist la  Ziarul LuminaJurnalul NationalRevista TeologicăMousaiosGlasul AdevăruluiAnalele BuzăuluiOpiniaSănătatea BuzoianăCronica de Buzău, Educația creștină, Lacrima, Viața Buzăului, Șansa Buzoiană, Tezaur, Formula AS.

Am fost realizator de emisiuni radio și televiziune.

La Gaudeamus

Sunt autor sau coautor al mai multor volume de eseuri, proză, spiritualitate, istorie, pamflet politic: 40 de rânduri, Marchitanii roșii, Prin grădina lui Ilf și Petrof, Monografia Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Comuna Gherăseni, Cuvânt spre Cer – antologie de poezie religioasă ( coautor), Prin spini, Lectura șoaptei, Pagini de istorie locală. 

Afilieri: 

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bucureștii – Secția Proză.
Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala București

Membru al Colegiului Farmaciștilor din România – Colegiul București

Pasiuni

Călătoriile, arta, creșterea animalelor și cultivarea plantelor.

Prin ferma familiei