Binecuvântări din Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit

 

In luna ianuarie 2023, cu ajutorul lui Dumnezeu,  am mers intr-un pelerinaj in Tara Sfântă.

Printre obiectivele vizitate a fost  si Mânăstirea Sf. Sava cel Sfințit, care se afla in Palestina in apropiere de Bethleem, întemeiată in anul 457 de Sf. Sava,   care s-a născut in Capadocia, in anul 439, si a murit la vârsta de 94 de ani, la anul 532.

In aceasta mănăstire s-au format nenumărați sfinți, îndrumători de obște, teologi, scriitori si oameni ai rugăciunii. Acolo a  viețuita  Sf. Iacob de la Neamțu- Noul Hozevit, de origine romană.

Mânăstirea Sf. Sava a transformat pustiul într-o cetate  plina de viată duhovniceasca. In Mânăstirea Sf. Sava nu au acces femeile. In mod excepțional, pot ajunge doar pana la poarta mânăstirii, așa cum s-a întâmplat si cu mama Sf. Sava, când a dorit sa-si vadă fiul.

De fiecare data  când am vizitat Mânăstirea  Sf. Sava, femeile din grupul de pelerini, au fost adăpostite in Turnul Cetate din apropiere. Măsura are atât rol spiritual dar și de siguranță, pentru a fi  ferite de posibilele atacuri  ale arabilor beduini.

Mânăstirea Sf. Sava, așadar, e o oază de spiritualitate care are peste 1500 de ani  vechime.

Când privești de la  balconul  obștii, vezi întreaga vale a Chedromului, pe unde curge pârâul cu același nume. De o parte si de alta, se văd peșterile marilor  pusnici care s-au nevoit in primele veacuri.

Intrarea in  Mănăstire, închinarea la sfintele icoane, la sfintele moaște si privirea pe Valea Chedronului sunt desfătări ale sufletului de pelerin, însetat după frumos spiritual și binecuvântarea lui Dumnezeu.

Împreună cu  preotul Petrica Roșu cu si preotul Marian Ion, organizatorul pelerinajului,  am consemnat in cartea de onoare a Mânăstirii o scurta însemnare, spre aducere aminte.

Rugăciunile Sf.Sava cel Sfintit să binecuvânteze pe toți cei care veți ajunge în aceste locuri pline de binecuvântarea Tatălui Ceresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *