De ce aici, de ce acum și de ce astfel ?!

M-am născut la data de 9 august 1948. Mi-am dedicat întreaga viață Bisericii. Am slujit la Biserica Parohiei Beceni, pe care am refăcut-o după cutremurul din 1977. Am slujit apoi la Biserica Sfinții Constantin și Elena din Parohia Gârlași, din Municipiul Buzău. În anul 1990 am început activitatea de construire a Bisericii Sfântul Apostol Andrei din Municipiul Buzău. Am construit Biserica, am înființat Cimitirul Sfântul Apostol Andrei, am ridicat Centrul Social și Capela din Cimitirul Sfântul Apostol Andrei, construcție finalizată ulterior pensionării mele.

Am lucrat la Episcopia și apoi Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, ocupând pe rând poziții în cadrul Serviciului Personal, apoi postul de Secretar Eparhial și pe cel de Consilier Economic. Am fost colaborator în tot acest timp al Preasfințitului Antim Angelescu, al Preasfințitului Antonie Plămădeală, care m-a promovat pe postul de Secretar Eparhial,  Înaltpreasfințitului Epifanie care m-a promovat Consilier Economic și al Înalpresfințintului Ciprian, în timpul căruia am demisionat și retras la Parohie, din 2013. O lună mă despărțea de vârsta de 65 de ani. Plecarea de la Arhiepiscopie nu mi-a fost ușoară, însă am văzut-o ca pe normalitate, având în vedere uzura anilor din urmă.

M-am bucurat de încă aproape trei ani în care m-am ocupat mai mult decât am reușit în trecut de credincioșii de la Parohia Sfântul Apostol Andrei. Un timp frumos închinat Bisericii pe care am slujit-o din 1990. La 67 am devenit preot pensionar și îmi continui slujirea.

Din 2013 am activat încă cinci ani în cadrul unei firme private, ocupând poziția de director. Mi-a plăcut ceea ce am făcut, pentru că am coordonat o activitate editorială. La 70 de ani am pus stop. A fost destul. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Așadar acum sunt pensionar, sunt bunic și sunt pasionat de apicultură.

Țin încă un jurnal care se întinde pe mai bine de 40 de ani de carieră, pe care sper să-l public cândva, total sau parțial. Pe lângă acest inventar de fapte, cred că mi-am marcat cumva vremea, atât până în anul 1990, când m-am ocupat printre altele cu activitatea culturală la Episcopia Buzăului, care cuprindea pe atunci județele Buzău, Vrancea și Brăila. Am colaborat în calitate de coordonat al revistei Îndrumător Bisericesc și al Editurii Episcopiei Buzăului  și am realizat inclusiv tehnoredactare pentru autori de valoare: PS Epifanie, Pr. Gabriel Cocora, Pr. Ștefan Slevoacă, Pr. Antohie Radu, etc.

Activitatea de Consilier Economic mi-a adus alte provocări. După 1990 a început construcția în forță de locașuri de cult. Mă pot mândri cu o contribuție importantă la ridicarea actualei Catedrale Arhiepiscopale, ridicată în timp record și devenită biserica de unde a fost întronizat primul arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, după ce istorica Episcopie a Buzăului, ca urmare a unei solide argumentări istorico-canomice, a devenit Arhiepiscopie.

Întronizarea primului arhiepiscop de Buzău, IPS Epifanie

Am avut, de asemenea, onoarea să participa la organizarea unui număr important de evenimente devenite istorice, la primirea a numeroase delegații din țară și din străinătate și să face parte din numeroase delegații care au reprezentat Biserica Ortodoxă în țară și peste hotare.

Mi-as dori să reușesc să comunic astfel despre trecut, despre prezent și despre cum văd eu viitorul, după 50 de de ani de carieră ecleziastică și de prezentă în viața socială.

Sper să găsiți în ceea ce scriu și în ceea ce voi publica amintiri, gânduri și pagini folositoare.

 

Un răspuns la “De ce aici, de ce acum și de ce astfel ?!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *