Din istoria Cimitirului Sfântul Andrei din Buzău

În anul 1990 am început construirea Bisericii Sfântul Apostol Andrei. Comuniștii nu au prevăzut biserici în noile cartiere ale orașului. Nici cartierul Micro 14 nu avea, deși era deja unul dintre cartierele cele mai vechi.

Eu eram preot la Parohia  Gârlași din Buzău și urma să mă transfer la Biserica Cuvioasa Parascheva, biserică construită de părintele Frăsineanu, timpul comuniștilor. Revoluția a tulburat evenimentele și a apărut provocarea construirii unei noi biserici, într-o zonă în care preoții de la Cuvioasa Parascheva ajungeau cu greu. M-am oferit să mă ocup eu de această construcție, mai ales că nu erau doritori. Eram consilier economic la Episcopia Buzăului și trebuia să dau un exemplu. Mi-am luat ternul în primire, după ce nu am scăpat de sudalme și câteva găleți cu apă fiartă aruncate de la etaj și am improvizat o biserică dintr-o baracă. Am realiza că nu voi putea crea o comunitate dacă nu dăm posibilitatea oamenilor să se adune, să se cunoască, să aibă un plan comun. Am slujit la Catedrală o perioadă, însă nu era benefic pentru misiunea pe care m-am asumat-o.

După ce am improvizat biserica din tablă, am realizat că e nevoie de cimitir. Tinerii care au migrat către oraș, mai ales în acest cartier mai vechi, au îmbătrânit. Locurile de veci erau o mare problemă. M-am adresat autorităților și am preluat un terne, la capătul Linei 7.

A fost o aventură. Terenul era ocupat de geambașii care vindeau cai la Râmnic sau la Buzău, în două zile de târg diferite, joia și duminica. În restul zilelor îți țineau caii pe locul unde eu urmam să organizez noul cimitir.

Nu mult după ce am luat terenul în posesie am parcelat ternul, am împrejmuit locul, dar caii tot acolo erau … Nu a fost ușor să schimbăm obiceiul locului. Am făcut prima înmormântare – tatăl părintelui Mihai Năstase  – printre cai.

Și nu doar patrupedele au fost problema. Arau în latura din stânga construcții fără autorizație și părți de teren încercuit ilegal. Pe alocuri așa a rămas. Și mai ara ceva …o cârciumă, construită și ea fără autorizație.

Am cumpărat-o. Cel care o construise făcuse o crimă și era închis. Am fost cu părintele Nicole Popescu la penitenciar și i-am dat banii, iar acolo am fost forte bine păziți, pentru că era destul de violenți cei care au făcut micul bar.

După ce am cumpărat barul l-am transformat în capelă și am prohodit în ele sute de oameni. O vreme, înainte de-l numi Cimitirul Sfântul Apostol Andrei, cimitirul era cunoscut după apelativul La Mortul Vesel.

Am renunțat la capela mortuară din fostul bar abia după ce am terminat de construit Biserica Sfântul Apostol Andrei. În 2013 am început construirea actualei capele, supă un proiect al domului Arhitect Mareș.

Am construit peste vechiul imobil pe care l-am demolat treptat, pentru a nu lăsa cimitirul fără capelă. În 2016 când am primit decizia de pensionare reușisem să ridic noua capelă și să o acopăr.

Capela Sfântul Apostol Andrei din Buzău

E meritul urmașilor mei că a au continuat-o și au înfrumusețat-o ca pe o adevărată biserică. Urmează să fie sfințită pe 18 iunie 2022, fiind încă o dovadă a implicării comunității din Micro 14 în viața bisericii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *