M-am întors la școală

Pentru mine Școala Sfântul Apostol Andrei este, după Seminarul Teologic din Buzău, școala mea de suflet. De când am început construcția Bisericii Sfântul Apostol Andrei, am găsit în școala de lângă noi un sprijin extraordinar.

Am considerat că Biserica este sufletul comunității din Micro 14, iar școala este mintea. Am avut activități comune, am premiat elevi și, mai ales, am încercat împreună să le arătăm drumul bun în viață.

În 1990 am predat pentru prima dată la Școala 12 ( așa se numea  de atunci). Am încă prin dosare prima decizie de profesor, semnată de directorul școlii, domnul Liviu Petridianul.

Între timp munca de predare s-a profesionalizat și, cum era firesc, catedra a fost ocupată de un cadru didactic titular. Cu toate acestea, săptămâna care s-a încheiat m-am întors la catedră.

Actualul titular al școlii, domnul profesor Mugurel Anghel, a devenit de puțină vreme preot la o parohie din județul Buzău. Până să meargă efectiv la parohia pe care a păstorită până nu de mult părintele Andreiu, trebuie să se desăvârșească în săvârșirea sfintelor slujbe. Timp de 40 de zile va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală. Din acest motiv am acceptat să merg la câteva ore de curs, în locul domnului profesor.

După 30 de ani am găsit copii la fel de buni, cuminți și foarte curioși. Se vede că sunt pe mâini bune, că au învățători buni. Pe domnul Anghel îl știu ca pe un profesor devotat, motiv pentru care nu am avut surprize să constat că-și face datoria la catedră.

La clasa I – a copiii au avut o lecție despre Rugăciune și rugăminte, iar la clasa a IV – a am vorbit despre respectarea poruncilor. Copiii au fost foarte activi, iar temele sunt adevărate lecții pentru viața în familie și în societate. Cine nu studiază realiza nu-și imaginează cât de mult pierde. Nu este vorba doar de cultură, ci de formare, educare, chiar de dobândirea înțelepciunii.

A fost o plăcere să revin în școală și pentru faptul că am regăsit aceeași oameni ospitalieri în conducere, dar și pentru a vedea, din interior, care este direcția în care se îndreaptă școala. Cel puțin sub aspectul educației religioase, direcția este una uimitor de bine condusă. Manuale bune, metode de lucru moderne, principii didactice care pot fi coerent aplicate. Noi improvizam, nu aveam instrumente de lucru, ne chinuiam să spargem gheața unor vremuri și unor mentalități pe care nu le-am mai întâlnit astăzi.

Despre relații Bisericii Sfântul Apostol Andrei cu Școala a se vedea: https://paulnegoita.ro/2019/12/14/zapada-zilei-de-ieri-flashuri-si-istorii-biserica-sfantul-apostol-andrei-din-buzau-note-de-istorie-recenta/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *