Părintele Grigore Petrache a trecut la cele veșnice

Da, părintele Grigore Petrache a fost preotul care i-a ajutat pe mulți. Ajutorul nu vine numai cu zgomot și pretenții instituționale. Uneori vine tăcut, constant, firesc. Așa a ajutat părintele Grigore Petrache.

Imagine din campania umanitară a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei desfășurată la Vâlcelele, la granița dintre Vrancea și Buzău. Am intervenit atunci ca urmare a unui incendiu devastator. Părintele Grigore Petrache se află în partea dreaptă a fotografiei.

Un om aparte, cu umor fin, cu candoare în exprimare, de o modestie inimaginabilă. Părintele mi-a rămas la suflet.

Nu venea nimeni fără să primească ajutor. Preoții săraci din vârf de deal și de munte ajungeau greu, cu rata, cu ocazie, la Protoierie la Râmnicu-Sărat, unde părintele, de la 1 ianuarie 1978 a devenit protopop, iar soția a lucrat contabilitate. Îi servea, îi ajuta, le făcea actele, îi sprijinea.

Părintele Grigore Petrache, imagine din albumul omagial intitulat Episcopul Epifanie, 70 de ani.

Este protopopul care nu a avut niciodată o reclamație și a condus o protoierie de unde la Centrul Eparhial nu ajungeau niciodată reclamații. Știa să facă pace. Știa să asigure liniștea și o făcea fiind foarte apropiat de preoți. Știa să-i apere pe preoți (parintelenegoita.ro)

Imagine din campania umanitară a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei desfășurată la Vâlcelele, la granița dintre Vrancea și Buzău. Am intervenit atunci ca urmare a unui incendiu devastator. Părintele Grigore Petrache se află în partea dreaptă a Înaltpreasfințitului Epifanie Norocel.

Astăzi am rostit o rugăciune părintelui, iar mâine, 26, octombrie, orele 12. 30  la Capela Învierea lui Lazăr, din cimitirul Sfântul Apostol Andrei din Micro 14..

Avea 91 de ani. Cu ceva timp în urmă spunea că i-au scăzut puterile și așteaptă să …. moară. S-a mutat în Buzău după pensionare și aici și-a petrecut ultimii aproape 20 de ani.

A slujit ca protopop în vremea ierarhilor Antim, Antonie și Epifanie. Toți l-au apreciat. Avea peste 70 de ani când s-a pensionat de la protoieria din Râmnic, iar atunci când Arhiepiscopul Epifanie l-a întrebat delicat – dar și aluziv – ce vârstă are s-a oprit din mers, i-a zâmbit și i-a răspuns: Sunt de vârsta preasfinției voastre! A râs arhiepiscopul și nu l-a întrebat niciodată dacă și când dorește să se pensioneze.

La o ședință a Consiliului Eparhial prezidată de Înaltpreasfințitul Antonie Plămădeală. Părintele Grigore Petrache este al treilea din partea dreaptă a mesei

Părintele a hotărât singur și s-a retras atât de la parohia  Sfântul Nicolae din Râmnicu-Sărat cât și de la protoieria din localitate.

Anterior a slujit la parohia din localitatea Puiești, iar somnul de veci îl doarme în cimitirul Sfântul Apostol Andrei din Buzău.

Biserica Sfântul Nicolae din Râmnicul Sărat. Aici a slujit părintele Grigore Petrache

Iulian Negoiță

irispharm.ro

 

3 Răspuns la “Părintele Grigore Petrache a trecut la cele veșnice”

  1. Doina Dulhac

    Mulțumim din suflet pentru aducerile aminte atât de frumoase la adresa tăticului nostru. Oamenii deosebiți s-au apreciat și respectat reciproc! Vă sărutăm mâna părinte Negoita!

  2. Mihnea Dulhac

    Va multumim foarte mult pentru tot ce ati spus.. eu ca si copil am crescut si m am bucurat de tot ce a putut bunicu sa faca si am cunoscut foarte multi sfinti parinti. Inca o data va multumesc pentru omagiu adus lu’ tataia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *