Pilda Talanților, despre bani sau despre cheile de la seiful cu valorile existenței?

Am recitit Pilda Talanților. Se încheie aspru. Cel ce are i se va mai da, iar celui ce nu are i se va lua și ceea ce i se pare că are! Cum zice românul: ban la ban și păduche la păduche, nu?! NU!

Nu despre bani este vorba în Pilda Talanților, ci despre valori adevărate. Banii? Instrumente necesare, dar pline de tot felul de hăuri. Talanții sunt daruri, nu sunt bani. Talanții pot fi făuritori de avere, dar nu de o avere de pus în bancă. Talanții dau sens vieții, o fac frumoasă, o fac cu noimă. Talanții sunt darurile pe care fiecare dintre noi le primește. Nu e om sărac de la Dumnezeu pe lumea aceasta. Nu este om inutil pe lăsat de Dumnezeu pe lumea aceasta. Doar societatea face ierarhii, Dumnezeu diversifică. Fiecare dintre noi are darurile lui pentru a fi de folos celorlalți. Dumnezeu așa ne îmbogățește, prin diversitatea darurilor. Dacă toți am fi cântăreți, cine ne-ar mai sta în sală la concerte? Dacă toți am fi jucători de fotbal la fel de talentați, cine ne-ar mai aplauda? Dacă toți am fi la fel, ce farmec ar mai avea lumea în care trăim? Ar fi o lume fără surprize și fără minuni, iar prin minuni nu înțelegem doar ceea ce se întâmplă în mod extraordinar, ci ceea ce ni se întâmplă zilnic, prin grija lui Dumnezeu. E o minune că suntem!

Dumnezeu nu ne aruncă  săraci în lume. Ne dăruiește. Fiecare dintre noi primește darul lui. Unii îl lucrăm bine, alții mai puțin bine, alții îl îngropăm din lene și ignoranță. Ei bine, cum să nu spună Dumnezeu … slugă leneșă …. când asta suntem atunci când nu de lucrăm darul primit de la Dumnezeu. Cum să nu ni-l ea Dumnezeu!? De fapt, Dumnezeu nu ne ia nimic. Noi ne acoperim darul cu ne-lucrarea. Îl facem infirm, inutil, dar ne plângem că nu avem ce ne trebuie, ca atunci când însuți Dumnezeu ne-a dat mai puțin decât am fi meritat și decât au primit alții.

Deci toți avem valoare în fața lui Dumnezeu! Dar pentru a ne păstra această valoare trebuie să fim credincioși în dărnicia Tatălui Ceresc și recunoscători pentru sănătatea pe care o avem, mintea pe care o avem, priceperea pe care o avem.

Lucrați cu curaj talantul, oricare ar fi acela. Lucrați  cu încredere talantul, ca Dumnezeu are cu fiecare dintre noi un plan. Lucrați cu hărnicie talantul, pentru că fără muncă nimic nu dă rod.

Dumnezeu ne-a dat cheile vieții, succesului, împlinirii, prosperității, artei, științei, valorilor morale, doar că trebuie să deschiem cu ele ușile pe care le avem în față, pentru a ne putea realiza material și spiritual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *