Puțin umor extras din … relația cu Statul Comunist

Se vorbește acum despre modificarea legilor securității. Se pare că noi, românii, nu am schimbat prea mult paradigma societății nici după 32 de ani.

Știți, cu siguranță, că Biserica era supravegheată de nomenclatura comunistă, iar noi, la Episcopie, aveam desemnat un supraveghetor, la vedere. Avea mai multe preocupări dl. Alexandru Pruteanu, însă activitatea cea mai grea o a avea la Episcopie, unde și Episcopul i-o făcea iad.

Era o adevărată aventură să ajungă acolo unde slujea Episcopul, pentru că întotdeauna, din stimă pentru organul statului comunist, îi comunica o altă oră a plecării decât cea cu care skoda sau dacia cu numere negre pleca. Venea cu rata și ajungea transpirat și prăfuit la locul unde slujea Arhiereul, pentru că trebuia să asculte predica și să transmită raportul informativ către Departamentul Cultelor.

Miezul anecdoticei constă în faptul că raportul era scris tot cu ajutorul angajaților Episcopiei, deși teoretic era secret. Pentru a fi însă la curent cu ceea ce informa, am rugat dactilografa ca atunci când scria raportul dictat să pună la imprimare și o a doua coală, astfel încât Episcopul să aibă raportul înaintea șefului de la Departament și să prevină neplăcerile pe care le putea crea informatorul de serviciu. Știa sau nu știa Pruteanu trucul, rămâne o necunoscută. Dacă-l știa …înseamnă că știa și care erau demersurile noastre de contracarare, deoarece .. le treceam pe sub degetele aceleași dactilografe. Poate că doar Pruteanu  era la …vedere.

În fine, regimurile trec, Biserica rămâne. A venit Revoluția cu tot entuziasmul și dar și deranjul ei, mai ales la Episcopia Buzăului. Deranjul a fost la nivel de ierarh, dar și l-a nivel de Culte. Absolventul de istorie Pruteanu a rămas fără job și se gândea la preoție, pentru … că tot avea meritul de ne fi supravegheat pe noi atâția ani. Episcopul Epifanie a răspuns în stilul său caracteristic la cererea de hirotonire: Să mi se usuce mâinile dacă te hirotonesc preot pe dumneata! Când a murit avea mâinile întregi … pentru că nu a ținut cont de rugămintea părintelui Grigore Petrache, pe atunci protopop de Râmnic, să-l hirotonească pe teologul travestit în istoric la fără frecvență, care vreme îndelungată a fost inspector de culte la Buzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *