Robia interpretărilor

Ne pierdem foarte mult timp în viață despicând firul în patru și interpretând, de multe ori fără noimă, ceea ce spun sau fac cei din jur.

Sunt sigur, că se întâmplă fiecăruia să construiască, în funcție de propria percepție sau de propriul interes, un înțeles cu totul diferit de cel pe care  anumite vorbe sau fapte l-au avut inițial.

Nu vreau să scriu despre moralitatea și decența interpretărilor pe care le dăm faptelor sau spuselor celor de lângă noi, ci despre pățania unui preot care a rostit o pildă în Biserică, în perioada comunistă.

Undeva, într-o localitate se construia un baraj. Putem să-i spunem Siriu … dar nu era Siriu. Se lucra din greu, iar muncitorii, masați în barăci de lemn, lucrau, fără să se cruțe și de multe ori depășeau norma.

Deși, în principiu, mersul la Biserică era  … ilicit, muncitorii detașați mergeau când puteau și ascultau slujba și predica citită de preot, pentru că doar cu textul scris în față avea voie să vorbească.

Toate bune și frumoase și toată lumea mulțumită până la una din sărbători, când muncitorii, la îndemnul, unui confrate, s-au gândit că nu e bine să mai depășească norma, din motive  … religioase.

Ce se întâmplase? Părintele, din dorința de a transmite mesajul evanghelic cât mai clar, rostea pilde. Într-una dintre pilde se istorisea că la o mănăstire, un novice, a fost pus la încercare de stareț înainte să devină călugăr. A fost trimis la munca de jos, la grajd, pentru a-i pune la încercare voința. I-a cerut să ducă în fiecare zi un car cu gunoi de grajd. Novicele a găsit cu cale să ducă două, părându-i-se ușoară sarcina.

După un timp, a fost chemat de stareț la cercetare.  A mers cu fruntea sus – ba chiar vesel – și a spus: părinte stareț, un car pe zi mi-ai dat de dus, iar eu două am dus!

Starețul nu s-a bucurat deloc atunci când a auzit că novicele i-a călcat voia. Nu ai făcut bine deloc, zise starețul. Din mândrie l-ai dus pe al doilea și asta se citește pe chipul tău. Pentru păcatul mândriei vei primi canon de pocăință.

Așa au interpretat și muncitorii de la baraj pilda părintelui și nu au mai depășit norma, pentru a nu cădea în …mândrie. Depășeau carul din normă!  Evident, mesajul părintelui predicator nu a fost acesta, dar așa l-au perceput muncitorii.

Ar fi de prisos să vă spun la câte cercetări a fost supus părintele după această predică și câtă vreme a stat închis pentru subminarea economiei naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *