Sfinții Mucenici Filip și Iacov, precum și Sfinții Părinți de la Sinodul VII Ecumenic
Astăzi, 12 noiembrie, în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, sunt pomeniți mai mulți sfinți. Printre aceștia se află Sfinții Mucenici Filip și Iacov, precum și Sfinții Părinți de la Sinodul VII Ecumenic.
1. Sfinții Mucenici Filip și Iacov
În data de 12 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Filip și Iacov, doi dintre ucenicii lui Hristos care au primit darul mărturisirii adevărului și au fost dispuși să își sacrifice viața pentru credința în Mântuitorul.
- Sfântul Filip a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos. Conform tradiției, Filip a propovăduit Evanghelia în mai multe regiuni, iar în final, a fost martirizat în Hierapolis (în Asia Mică), unde a fost răstignit pe o cruce în formă de X. Filip este cunoscut și pentru ajutorul său în aducerea lui Natanael la Hristos (Ioan 1:43-45), fiind astfel un exemplu de dedicare în a răspândi cuvântul Evangheliei.
- Sfântul Iacov, fratele lui Ioan, a fost unul dintre apostolii chemați la lucrarea mântuirii. Deși există unele confuzii în privința identității sale, în tradiția ortodoxă, este considerat a fi fratele lui Ioan, cel care a fost martirizat în Ierusalim, având un rol esențial în răspândirea învățăturii creștine. Este posibil ca Sfântul Iacov să fi avut și o activitate pastorală în zona Ierusalimului, contribuind la consolidarea comunității creștine de acolo.
2. Sfinții Părinți de la Sinodul VII Ecumenic
Pe lângă cei doi mucenici menționați, Biserica Ortodoxă Română mai cinstește și Sfinții Părinți de la Sinodul VII Ecumenic, care a avut loc în anul 787 la Niceea. Acesta a fost un moment important în istoria Bisericii, fiind convocat pentru a combate erezia iconoclastă, care negase venerația icoanelor.
Sinodul VII Ecumenic a proclamat venerația icoanelor ca o practică de cult legitimă, declarând că icoanele sunt mijloace prin care se poate ajunge la cunoașterea și închinarea la Dumnezeu. Acesta a fost un punct de răscruce, consolidându-se astfel tradiția ortodoxă a venerației icoanelor și stabilindu-se o mărturie fermă a învățăturii Bisericii despre importanța imaginilor sacre în viața spirituală.
Semnificația zilei
Ziua de 12 noiembrie este, așadar, una cu o încărcătură duhovnicească deosebită, fiind marcată atât de martiriul celor doi apostoli Filip și Iacov, cât și de învățăturile și hotărârile Sinodului VII Ecumenic.
În tradiția ortodoxă, această zi este un moment de reflecție asupra importanței mărturisirii credinței, atât prin cuvânt, cât și prin fapte. Mucenicii Filip și Iacov sunt exemple de curaj și perseverență în fața prigoanei, în timp ce Părinții Sinodului VII Ecumenic sunt modele de înțelepciune și claritate teologică, care au apărat cu fermitate adevărurile fundamentale ale credinței ortodoxe.
Pentru credincioșii ortodocși, această zi poate fi o oportunitate de a adânci înțelegerea despre martiriu, despre semnificația icoanelor și despre importanța păstrării curăției doctrinei Bisericii în fața ereticilor și a diferitelor încercări de abatere de la adevărul ortodox.
Rugăciune
La Sfânta Liturghie de astăzi, credincioșii pot adresa rugăciuni pentru întărirea în credință, pentru curaj în mărturisirea acesteia și pentru înțelepciunea de a trăi conform învățăturilor Bisericii. De asemenea, poate fi o ocazie de a adresa o rugăciune de mulțumire pentru darurile de la Dumnezeu și pentru sfinții care ne sunt modele de viață.
Astfel, 12 noiembrie devine un prilej de a celebra sfințenia și mărturisirea creștină, cu un ochi spre trecut, dar și cu un angajament viu față de prezentul și viitorul credinței ortodoxe.