Spovedanie și profesorat

Părintele Vasilie Sibiescu a fost una dintre personalitățile care au marcat generații de preoți. A fost profesor la Seminarul Teologic Buzău, după ce, anterior a avut parte de o instrucție academică solidă, încununată cu lucrarea de doctorat intitulată Împăratul Iustinian și ereziile, susținută în Franța.

Pr. Iulian Negoiță – Slujbă Arhierească la Biserica Gârlași din Buzău

Era un om pe deplin dedicat școlii, atât de dedicat lumii ideilor și didactice încât nu de puține ori se trezea că ieșea cu catalogul pe porțile Episcopiei. Nici dascălul Vasile de la biserica unde slujea nu se simțea mai confortabil atunci când părintele avea oare la Seminar. Ieșea prin Ușile Împărătești și ritma cu mâna cântarea. Când am ajuns preot la Gârlași, amintirea era încă vie.

A slujit o vreme și la Catedrala Episcopală, iar aici s-a trezit că, dânsul, un mare profesor și cărturar, avea …concurență. Era concurat în scaunul duhovniciei de un călugăr slujitor care-și aloca multe ore din zi spoveditului. Ieromonahul era cunoscut și vizitat. Stătea mai tot timpul în Catedrală. Părintele Sibiescu nu era atât de căutat de enoriașii care căutau sfat și izbăvire de păcate, deși, în mod evident, ar fi putut fi, având în vedere pregătirea teologică și faima de formator de viitori preoți.

 

Văzând cum stau lucrurile, într-o zi s-a adresat ieromonahului cam așa:

– Părinte, la matale văd că vin mulți, dar vin cei foarte … simpli ( folosise forma slavă a cuvântului simplu)

-Părinte profesor, nu știu dacă vin la mine unii mai proști, dar vă pot spune că doamna preoteasă, soția dumneavoastră, se spovedește la mine!

Despre Părintele Vasile Sibiescu:

Preotul şi istoricul Vasile Sibiescu s-a născut la 22 ianuarie 1904, în satul Zahareşti din judeţul Buzău. Studii la Seminarul teologic din Buzău (1918-1925) şi Facultatea de teologie din Bucureşti (1925-1929, facultate care i-a conferit în anul 1938 doctoratul cu lucrarea de 210 pagini, „Împăratul Iustinian I şi ereziile”. Studii de specializare, în Istorie bisericească, la Facultatea de Teologie protestantă şi catolică din Strasbourg (1020-1932). Funcţionează ca profesor suplinitor la Seminarul teologic din Buzău, din 1932 şi până în 1935, iar din acest an şi până în 1937 este profesor la Şcoala normală de fete din Rm. Sărat. Este detaşat un an, 1948-1949 la Liceul român din capitala Bulgariei unde a predat Religia şi Latina, iar din anul 1949 şi până în anul 1972, revine profesor la Şcoala de Cântăreţi şi Seminarul Teologic din Buzău. A slujit ca preot în parohia Gârlaşi din Buzău, la Catedrala episcopală şi la biserica „Sf. Gheorghe” din Buzău. Distins cu meritul bisericesc iconom stravofor. Din lucrările sale amintim aici, „Călugării sciţi”, „Asirianismul şi elinismul”, „Mănăstirile noastre, temei de viaţă românească”, „Sf, Sava „Gotul”, la 1600 de ani de la mucenicia sa”, „Episcopul cuman de Milcovia”, „Lgăturile Sfântului Vasile cel Mare cu Scythia Minor” şi altele, în reviste teologice şi în volume colective. Se stinge din viaţă la 10 august 1989, în Buzău.

A se vedea și: https://arhiepiscopiabzvn.ro/personalitati-marcante-inmormantate-in-cimitirele-din-eparhia-buzaului-si-vrancei.html

https://sanatateabuzoiana.ro/buzaul-la-pas-vi-biserica-si-spitalul-garlasi/#.Y0pg43ZBy3A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *